Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ένα φιλελεύθερο πρόγραμμα

5 comments

Όπως διαβάζω στο site της, η Φιλελεύθερη Συμμαχία, μετά το τελευταίο της συνέδριο, επιστρέφει στο πολιτικό πρόγραμμα που είχαμε αρχικά συνθέσει κατά την ίδρυσή της και επικυρώθηκε στο 1ο συνέδριο του κόμματος. Αυτό σημαίνει ότι το πολιτικό πρόγραμμα που επιμελήθηκα προετοιμάζοντας το 3ο συνέδριο και που επικυρώθηκε τότε ταυτόχρονα με την εκλογή μου στη θέση του προέδρου, απενεργοποιείται και επιστρέφει στη βιβλιοθήκη μου.

Μπορείτε όμως να το βρείτε εδώ, ως αναφορά σε μια συλλογική προσπάθεια που, αν και απέτυχε να τοποθετηθεί εκλογικά στον πολιτικό χάρτη, πιστεύω ότι πρόσφερε πολλά στην πολιτική συζήτηση της χώρας τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Αν και το τελικό κείμενο επιμελήθηκα εγώ (για πρακτικούς και μόνο λόγους), το πρόγραμμα είναι βασισμένο στις αρχικές θέσεις της Φιλελεύθερης Συμμαχίας και τις, μέχρι εκείνη τη στιγμή, δημόσιες τοποθετήσεις μας. Και θα ήταν άδικο φυσικά να παρουσιάσω το κείμενο αυτό ως αποκλειστικά δική μου εργασία: τίποτε δεν θα μπορούσε να είχε γραφτεί δίχως τις ιδέες, τα κείμενα και τα σχέδια του Φώτη Περλικού, Μανώλη Μανωλεδάκη και Δημήτρη Σκάλκου – όπως και των υπολοίπων ιδρυτικών μελών της τότε Φιλελεύθερης Συμμαχίας που βρεθήκαμε, χωρίς ίσως να το συνειδητοποιήσουμε, στην πρωτοπορία του φιλελεύθερου κινήματος στη χώρα μας. Σήμερα, λίγα μόλις χρόνια μετά, είναι πολλοί οι μνηστήρες του χώρου κι εμείς, προσηλωμένοι στις ίδιες ιδέες, παραμένουμε αφοσιωμένοι στον ίδιο στόχο: να αποκτήσουν οι φιλελεύθερες ιδέες τη φωνή που τους αξίζει.

Να σημειώσω επίσης ότι κάθε ενδιαφέρουσα ιδέα στο κείμενο αυτό αποτελεί συλλογική επιτυχία της ομάδας που οραματίστηκε και ίδρυσε τότε τη Φιλελεύθερη Συμμαχία. Ενώ για κάθε αποτυχία στη διατύπωση, καθώς και κάθε αισθητική ατέλεια, η ευθύνη βαρύνει εμένα προσωπικά.

Το πλήρες κείμενο: Ένα φιλελεύθερο πρόγραμμα

5 Σχόλια:

Παλαιοφιλελεύθερος είπε...

Η πολιτική δεν κρίνεται μόνο στο πεδίο των ιδεών, αλλά και σε εκείνο της διαχείρισης έμψυχων και άψυχων πόρων.

Τα άτομα που αναφέρονται στην ανάρτηση μπορεί να συνέβαλαν στην σύνταξη ενός άρτιου φιλελεύθερου κειμένου, με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους όμως απέτυχαν παταγωδώς στο να αποκτήσουν οι φιλελεύθερες ιδέες τη φωνή που τους αξίζει.

Πριν αλέκτωρ λαλήσαι μεταστεγαστήκατε en bloc σε έτερο κομματικό σχηματισμό. Ελπίδα όλων μας να έχετε διδαχθεί από τα λάθη σας περιοριζόμενοι πλέον στην παραγωγή κειμένων, απέχοντας επί τέλους από την άσκηση μικροπολιτικών παιγνίων.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Αγαπητέ Παλαιοφιλελεύθερε,

Θα προτιμήσω, όπως πάντα, να προσπαθήσω να παραμείνω κόσμιος και, όσο το δυνατό, ευγενικός.

Δεν γνωρίζω ποιος είσαι, μιας και προτίμησες την ανωνυμία του ψευδωνύμου στο παραπάνω σχόλιό σου. Να σημειώσω βέβαια ότι δεν είναι καθόλου ευγενικό να κατηγορείς κάποιον (πόσο μάλλον έναν άνθρωπο με μηδενική εξουσία και ξεκάθαρη θέση υπέρ της ανεμπόδιστης ελευθερίας της έκφρασης) κρυμμένος πίσω από τη μάσκα της ανωνυμίας.

Το ότι επαναφέρεις στην επιφάνεια τις γνωστές ανοησίες που με οδήγησαν και στην αποχώρηση, δείχνει ακριβώς και το επίπεδό σου και τον πολιτισμό σου. Οπότε, δεν θα αισθανθώ κι εγώ από τη μεριά μου πολύ άσχημα αν σε κατατάξω στην ίδια κατηγορία αυτών που επέτρεψαν τα προσωπικά τους κόμπλεξ να κυριαρχήσουν του πολιτικού τους πολιτισμού. Την ευθύνη μου για τα λάθη και τις παραλήψεις μου, την ανέλαβα μπροστά στους συμμάχους μου και παραιτήθηκα. Δεν χρωστάω λοιπόν σε κανέναν ανώνυμο εξηγήσεις. Και δεν αξίζει φυσικά καμιά απάντηση επί της ουσίας στα όσα γράφεις μιας και δεν κατάφεραν ποτέ να ξεφύγουν από το επίπεδο της κουτσομπόλας της γειτονιάς.

Οι θεωρίες συνομωσίας μιας και δεν συνοδεύονται ποτέ από αποδείξεις και δεν έχουν τη δυνατότητα να αντέξουν την οποιαδήποτε λογική επεξεργασία, βασίζονται σε ένα μόνο όπλο: την επανάληψη. Κι οι ψυχοπαθείς υποστηρικτές τους τρέφουν την ανοησία τους με την αυτοϊκανοποίηση της αυτοεπιβεβαίωσης. Γι αυτό πιστεύω ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ενασχόληση με τις σαχλαμάρες που γράφεις, το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι να τις προστατέψει από το να χαθούν στο καλάθι των αχρήστων. Έτσι, από εδώ και στο εξής, καμία περαιτέρω απάντηση δεν θα υπάρξει από μεριάς μου.

Υ.Γ. Και μιας και το ανέφερες: κι όμως, η πολιτική κρίνεται μόνο στο επίπεδο των ιδεών.

Παλαιοφιλελεύθερος είπε...

Η ανωνυμία πέρα από την αποσόβηση τυραννικών καθεστώτων είναι ορισμένες φορές χρήσιμη και για την προστασία των ανθρώπινων σχέσεων.

Δεν σου καταλόγισα υστεροβουλία, ούτε και επεδίωξα να δώσω τροφή σε κάποια θεωρία συνωμοσίας.

Απλά αξιολογώ - όσο η ανωνυμία μου το επιτρέπει - τις μέχρι σήμερα κινήσεις σου ως ανεπαρκείς και σημαντικά κατώτερες των περιστάσεων.

Ομοίως και αυτές των υπόλοιπων συντελεστών του όμορφου αυτού κειμένου, οι οποίοι σε αντίθεση με εσένα δεν αισθάνθηκαν κάποια στιγμή την ανάγκη να ασκήσουν λυτρωτική για τους ίδιους αυτοκριτική. Προφανώς δεν αναφέρομαι σε πρόσφατα περιστατικά, αλλά στο σύνολο της μέχρι σήμερα διαδρομής τους.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Δεν σου επιτρέπει η ανωνυμία να με αξιολογήσεις, όχι. Και οι προσωπικές σχέσεις δεν έχουν καμία απολύτως αξία όταν τοποθετούνται σε υποκριτική βάση, όπως διαφαίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Αν έκανα κάποιο λάθος, για το οποίο και ανέλαβα την ευθύνη μου, αυτό είναι η εμπιστοσύνη που έδειξα σε αυτούς τους κυρίους που κατάφεραν με θεωρίες συνομωσίας κα χαμηλότατου επιπέδου φωνασκίες να επιβάλουν την άποψή τους. Δεν έπρεπε καν να εμπλακώ σε οποιαδήποτε συζήτηση μαζί τους. Αυτοί οι άνθρωποι τους οποίους με ευκολία κρίνεις, είχαν το θάρρος να σταθούν και να υποστηρίξουν αυτές τις ιδέες όταν κανείς άλλος δεν το έκανε. Κι αντί της χλεύης, αξίζουν τουλάχιστο κάποιο σεβασμό γι αυτή τους την τόλμη.
Τα όσα λάθη έκανα, ας τα κρίνουν οι σύμμαχοί μου. Αυτοί που πορευτήκαμε μαζί αυτά τα χρόνια χωρίς παιχνίδια μικροπολιτικής, ματαιοδοξίες και ματαιόδοξες υστεροβουλίες. Κι εσύ που τόσο εύκολα μας κρίνεις, πρόσεξε με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις.
Η πορεία που επέλεξα, και στην οποία επιμένω, πιστεύω ότι ήταν η μόνη που θα μπορούσε να δώσει μια κάποια ελπίδα στο χώρο. Θα δείξει ο χρόνος αν είχα δίκιο ή άδικο, ή γιατί διαφωνούσαν μαζί μου όσοι διαφωνούσαν, ή πιο προσωπικό στόχο υπηρετούσαν.

Vagelis Palmos είπε...

Ανεξάρτητα από ιδεολογικές αναδιφήσεις και προσωπικές πικρίες,χαίρομαι ως φιλελεύθερος για την ανακοινωθείσα συνεργασία Δράσης-Φιλελεύθερης Συμμαχίας και ευελπιστώ και στην προσχώρηση και της Δημ.Συμμαχίας στο εγχείρημα.Ισως είναι ο μοναδικός τρόπος να αποκτήσει ο φιλελεύθερος χώρος κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.