Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Ισλαμικό τέμενος στην Αττική

2 comments
Έχει αρχίσει μάλλον να επιστρέφει η συζήτηση περί ισλαμικού τεμένους, ή πολιτιστικού κέντρου, στην Αττική (δείτε την ανάρτηση του κ. Ανδριανόπουλου στην κεντρική σελίδα του site του. Οι απόψεις που φαίνεται να κυριαρχούν να είναι κυρίως οι δύο παρακάτω:
  1. Όχι – δεν πρέπει να επιτραπεί μια τέτοια εξέλιξη. Πρέπει να προστατέψουμε το χριστιανικό μας πολιτισμό. Πρέπει να αποφύγουμε τον εξισλαμισμό της χώρας μας.
  2. Ναι – οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται ένα χώρο λατρείας και θα έπρεπε να τους τον παρέχει η πολιτεία. Ειδάλλως, τους εξαναγκάζουμε να στραφούν σε υπόγεια και κρυφούς χώρους λατρείας πέρα από το φως και τον έλεγχο της πολιτείας.
Υπάρχει όμως και η επιλογή της ουδετερότητας. Όταν ζητάμε το διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους, δεν μπορούμε να περιοριζόμαστε στη χριστιανική εκκλησία. Αν οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι θέλουν να αποκτήσουν το χώρο λατρείας τους, θα έπρεπε να είναι ελεύθεροι να το κάνουν. Αρκεί να βρουν το χώρο και τη χρηματοδότηση. (Σεβόμενοι βέβαια τις πολεοδομικές διατάξεις της εκάστοτε περιοχής, καθώς και τους νόμους της πολιτείας γενικότερα.) Η πολιτεία οφείλει να παραμείνει αμέτοχη κι ουδέτερη. Και η χριστιανική εκκλησία φυσικά το ίδιο.

Η εκκλησία δεν έχει κανένα λόγο στο αν και που θα χτιστεί χώρος λατρείας ή συνάθροισης πολιτών άλλων θρησκειών. Θα πρέπει να περιοριστούν τα καθήκοντά της στους χώρους λατρείας της δικής της θρησκείας.

Υπάρχει μόνο ένα σενάριο που θα έπρεπε να αποφύγουμε: τη χρηματοδότηση του τεμένους από αντιδραστικές κυβερνήσεις όπως αυτή της Σαουδικής Αραβίας. Για να είμαστε όμως συνεπείς, θα πρέπει να μη δεχόμαστε γενικότερα επενδυτικά κεφάλαια από τις βασιλικές οικογένειες χωρών που αρνούνται να σεβαστούν τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών τους. (Να σημειώσω ότι στη Σαουδική Αραβία οι γυναίκες δεν έχουν καν δικαίωμα ψήφου!!)

2 Σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πως μπορούμε όμως να αποφύγουμε μια άμεση ξένη επένδυση χωρίς να θέτουμε περιορισμό στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίου; Αυτό θα ήταν πραγματικά ασυνεπές.

Η διαφύλαξη των ατομικών δικαιωμάτων των Αράβων και η αποδυνάμωση των τυραννικών τους καθεστώτων περνά κατά κύριο λόγο μέσα από τις ανοικτές αγορές και από τη γόνιμη ανταλλαγή σε ιδέες και κεφάλαιο.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Συμφωνώ απόλυτα. Δεν είναι όμως «ανοιχτή αγορά» και «γόνιμη ανταλλαγή ιδεών και κεφαλαίου» οι άμεσες επενδύσεις από μεριάς της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας.